Újabb Horizont Európa koordinációs pályázatot nyert a MATE

Újabb Horizont Európa koordinációs pályázatot nyert a MATE

A partnerségi pályázatok körébe tartozó Water4All Horizont Európa pályázaton a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete pályázatot nyújtott be a „Vízi ökoszisztéma-szolgáltatások” kiírásra 2023-ban. A kétkörös pályázati felhívás első szakaszában 116 benyújtott pályázatból összesen 59 előpályázatot hívtak meg a 2. szakaszra.


2024. október 19.

A beérkezett előzetes pályázatokat a felhívásban részt vevő finanszírozó partnerszervezetek értékelték a támogathatóság szempontjából, majd egy nemzetközi tudományos szakértőkből álló testület értékelte a szakmai programot. A második fázisra meghívott pályázatok értékelését szintén nemzetközi szakértők végezték. A második körös pályázatok eredményhirdetésén a MATE által koordinált pályázat a támogatásra javasolt pályázatok között végzett.

A MATE részéről két intézet, az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, valamint az Állattenyésztési Tudományok Intézet kollégái vesznek részt a projekt megvalósításában. Partner továbbá a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), amely az öntözővízminták biztosításában, vizsgálatában és az érdekelt felek bevonásában segíti a MATE munkáját. A nemzetközi konzorcium 7 tagú, lengyel, portugál, spanyol, török és norvég kutatók közreműködésével jött létre. A pályázat 36 hónap futamidejű, teljes költségvetése meghaladja az 1,2 M EUR-t, amelyből a MATE költségvetése 218.000 EUR.

A BioTreatED projekt célja az állattenyésztés során keletkező nagy mennyiségű trágyából elválasztott folyékony fázis, öntözési célú felhasználásának biztonságossá tétele bio-alapú megoldások alkalmazásával. A haszonállatok trágyája természetes és szintetikus szteroid hormonokat tartalmaz, amely kockázatot jelenthet, illetve korlátozhatja az öntözésre való alkalmasságukat. A bio-alapú, természetes baktériumközösségek felhasználásával való lebontás és monitorozás a biztonságos öntözési célú felhasználás érdekében jelentős innovációs potenciált hordoz.

A konzorcium szakmai vezetői: Dr. Kaszab Edit egyetemi docens, a Környezetbiztonsági Tanszék tanszékvezetője és Dr. Csenki-Bakos Zsolt, a Környezettoxikológiai Tanszék tudományos főmunkatársa (Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet).

A projekt ún. társfinanszírozásban valósul meg, a hazai forrást az NKFIH 2024-1.2.1-HE_PARTNERSÉG pályázata biztosítja a magyar kedvezményezettek számára.

 

Forrás: MATE
Fotó: MATE