A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói kidolgoztak egy eljárást, amellyel sörtörkölyből kilónként 200 gramm tiszta fehérjét lehet előállítani, amely egyaránt hasznosítható állati takarmányozásra és emberi táplálkozásra.
2024. május 5.
A sörtörköly takarmányozási célú hasznosítási lehetősége már eddig is több országban, köztük Magyarországon ismert volt. Azonba a nagy volumenű termék mozgatása nehézkes, hosszabb ideig nehezen tárolható és nem minden állatfaj etetésérs alkalmas, ezért ritkán alkalmazták.
A fehérjekivonás ezeket a problémákat egyszerűen kiküszöböli, mivel a porított fehérje tárolása és szállítása könnyen megoldható.
William Wei Ning Chen professzor, az Egyetem élelmiszer-technológiai programjának igazgatója hangsúlyozta, hogy a sörtörköly feldolgozása az élelmiszer-feldolgozási veszteség csökkentése mellett értékes alapanyagot biztosít az állati takarmányozáshoz és a humán táplálkozáshoz.
A sörtönkölyből kivont fehérje magas arányban tartalmaz antioxidáns vegyületeket is, ami az azt fogyasztó emberek és állatok egészségvédelméhez is hozzájárul, továbbá javítja a felhasználásával készült termékek eltarthatóságát. A törkölyfehérje ezenfelül kozmetikai cikkek gyártására is felhasználható.
A szigapúri kutatások eredményeit az Innovative Food Science and Emerging Technologies folyóiratban tették közzé.
Forrás: eurekalert.org, Agroinform/ Dr. Tóth Endre
Fotó: Innovative Food Science and Emerging Technologies