Hamarosan nyitja kapuit Riminiben a Macfrut 2023 kiállítás. A zöldség-gyümölcs ágazatra szakosodott, május 3-5.-én, 40. alkalommal sorra kerülő rendezvényen 1100 kiállító várja az érdeklődőket a korábbinál több mint harmadával nagyobb területen.
2023. április 30.
Másfélszer annyi a külföldi kiállító, mint tavaly és 1500 beszerző akkreditált a rendezvényre. Lesz külön Dél-Amerika és Afrika pavilon és több szakosodott rendezvény.
Jubileumi, negyvenedik Macfrut lesz az idén május 3. és 5. között a Rimini Expo Centerben. Számos tematikus kiállításon foglalkoznak napjaink nagy népszerűségnek örvendő, fontos témáival, mint a biológiai megoldások, az áfonya, a fűszer- és gyógynövények, a paradicsom és a faiskolák. Megkétszerezték a bemutatóterületet, ahol technikai és technológiai újdonságokat mutatnak be a gyakorlatban és körülbelül 100 rendezvényre kerül sor.
Ezzel a sokszínű kínálattal a zöldség-gyümölcs szektor növekedését szolgáló három területet kívánják erősíteni, ami a szervezők szerint az üzlet, a tudás és a kapcsolati háló.
Rendkívüli érdeklődésre számítanak az idei Macfrut szervezői, ugyanis nagy munkát fektettek a rendezvény ismertetésébe külföldön: világszerte 50 bemutatót tartottak, huszat személyesen, a többit videókonferencia keretében. A Dél-Amerika pavilonban új országok mutatkoznak be és egy egész pavilon áll az afrikai országok kiállítóinak rendelkezésére, amin 19 afrikai ország vesz részt.
A tematikus rendezvények egyike a Nemzetközi Áfonyanapok, ami az anconai Marche Politechnikai Egyetemen sorra kerülő bemutatóval kezdődik. A világ vezető áfonyatermesztő országaiból érkező kutatók és gyakorlati szakemberek vesznek részt az áfonyatermesztési szimpóziumon és területi bemutatókon.
A tematikus kiállításon pedig az áfonya termesztéséhez és forgalmazásához kapcsolódó eszközöket, anyagokat mutatnak be, különös tekintettel a csomagolásra.
Újdonság a Faiskola és fajtainnováció kiállítás a Macfruton belül, ahol szaporítóanyag-termelők, nemesítők, kutatók cserélhetnek eszmét a gyümölcságazat stratégiai fontosságú területéről. Workshopot rendeznek a kivi, a csemegeszőlő, az alma, a cseresznye és a szamóca újdonságairól, legyen az fajta vagy technológia.
A Fűszer és gyógynövény expón körülbelül 60 cég mutatkozik be, a kiállítók fele külföldről érkezik. Számos rendezvény kapcsolódik hozzá, lesz érzékszervi minősítés, technológiai workshop nemzetközi szakemberek részvételével, főző-, szabadföldi növény-, technológiai és gépbemutató.
A Biológiai megoldásoknak szentelt nemzetközi eseményen természetes növényvédelmi módszerek, biostimulátorok és természetes tápanyagok szerepelnek. Ez a terület gyorsan fejlődik, ezért megduplázták a kiállítási területet, ahol 40 cég állítja ki termékeit.
Nemzetközi tanácskozást is rendeznek a témában és odaítélik a Biológiai megoldások innovációs díját.
Red Planet néven csak a paradicsommal foglalkozó eseményre is sor kerül. Résztvevői a teljes értéklánc szereplői a vetőmagtól a feldolgozásig. Az üzleti találkozók és kiállítás mellett egy piackutatás eredményét is bemutatják.
A dinamikus területnek nevezett kiállításrészen 2800 négyzetméteren, a tavalyi terület kétszeresén a legkorszerűbb víztakarékos megoldások, érzékelők, faiskolai újdonságok, kutatási és nemesítési eredmények sorjáznak majd.
Itt lehet látni mindazokat az újdonságokat, amelyekről a szakosodott rendezvényeken szó esik.
Az öntözés és vízkezelés különös figyelmet kap az AcquaCampus keretében.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Horváth Csilla/fruitecom
Fotó: Macfrut