Minden eddiginél komolyabb nemzetközi borkínálat, izgalmas szakmai előadások és szélesre tárt pinceajtók várják november 25-én és 26-án a Villányba érkező vendégeket. A Franc&Franc fórum és kóstolónap hetedik kiadása az első tematikus cabernet franc borverseny, a Franc du Monde apropóján bejárja az egész világot, de természetesen azért Villány marad a fókuszban.
2022. október 28.
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC&FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelők és boraik érkeztek vendégségbe. A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági cabernet franc termelő régió bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.
A Villányi borvidék legrangosabb szakmai és közönségrendezvénye az idei évben egy összegzést tesz, széles spektrumot mutatva a bortermelő világ kiemelkedő cabernet franc kínálatából.
A rendezvény tematikája egyben lehetőséget teremt, hogy a 2022-ben első alkalommal megrendezett nagyszabású borverseny, a Franc du Monde tapasztalatai és TOP borainak bemutatója is beépítésre kerüljön a szakmai és közönségnap programjába.
A VII. Franc&Franc Fórumot 2022. november 25-én, pénteken 9.30 órától rendezik meg, a rendezvénynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont
A szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatják meg classicus, premium és super premium kategóriában elérhető Villányi Francokat, a Franc Du Monde nemzetközi borverseny top borait, valamint cabernet franc fajtaborokat a Loire-völgyéből, Argentínából az idei évben rendhagyó módon három Master of Wine: Cees Van Casteren, Peter McCombie és Pasi Ketolainen közreműködésével.
2022. november 26-án, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a vendégek a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában.
A résztvevők a Jammertal Borbirtokon gyülekeznek, majd a Bock Borászat, Gere Attila Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, a Jackfall és a Sauska borászatokban kóstolhatják meg legalább 40 villányi és külföldi pincészet cabernet franc borait.
FRANC&FRANC FÓRUM PROGRAMTERV (NOV. 25.)
Köszöntők
9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa
9:35-9:40 Gere Andrea, Villányi Marketing Műhely
9.45–10.05 A terroir szerepe a szőlőtermesztésre. A villányi terroir jellegzetességei a cabernet franc-on keresztül. (Előadó: Dr. Stefano Dini)
10:05-10:45 A cabernet franc szőlő érésdinamikája. (Előadók: Ipacs-Szabó István, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet; Ruppert Ignác tulajdonos, Cellarius Kft.)
10:45- 12:15 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc. (Előadó: Horkay András nemzetközi borakadémikus, CEWI)
12:15-13:15 EBÉD
13:15 – 14:00 Cabernet franc a Loire-völgyben. (Előadó: Cees Van Casteren MW)
14:00 – 14:45 Cabernet franc Argentínában. (Előadó: Peter McCombie MW)
14:45 – 16:15 Nemzetközi fókuszban a cabernet franc. Bemutatkoznak a Franc Du Monde Nemzetközi Borverseny aranyérmes borai. (Előadó: Pasi Ketolainen MW)
16:15-16:30 Zárszó: a Franc&Franc Fórum értékelése. (Horkay András és Bock József)
VILLÁNYI FRANC TOP12
A villányi bortermelők minden évben maguk választják ki azt a 12 bort, amely egy éven át képviseli és viszi hírét a Villányi Franc-nak idehaza és a nagyvilágban. A Horkay András borszakértő és Győrffy Zoltán borszakíró által gondozott kétnapos kiválasztáson vakkóstolón mérettetnek meg a benevezett tételek, idén 67 borból került ki a villányi TOP12.
FRANC DU MONDE TOP12
A Villányi borvidék 2022 nyarán első ízben rendezte meg a Franc du Monde borversenyt, a megmérettetésre minden olyan régióból vártak borokat, ahol Villányhoz hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a cabernet franc-ra.
Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be: Franciaországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Törökországból, Magyarországról, sőt még Argentínából is küldtek bormintákat a versenyre.
A borok értékelése rangos nemzetközi bírálók által történt, ahol a szakmai munkát két Master of Wine is segítette. A verseny szabályzatnak megfelelőn a nevezett minták mindössze 30%-a lehetett érmes, a Top12 bor mindegyike 89,2 pont felett szerepelt és egyúttal ezek a verseny aranyérmes borai.
Forrás: Agroinform
Fotó: villanyiborvidek.hu