A jövő egyik sikernövénye lehet az édesburgonya (batáta), melynek termesztése ma már teljes mértékben gépesíthető. Többek között ezt mondta az Agroinformnak adott interjújában Váraljai László, az ásotthalmi Bivalyos Tanya Családi Gazdaság vezetője annak kapcsán, hogy múlt pénteken rendezték meg hagyományos batáta szakmai napjukat a Bűbáj Élménybirtokon.
2023. október 7.
A családi gazdaság immár 35 éve foglalkozik méhészettel, fűszertermeléssel, -készítéssel és batátatermeléssel. A Bivalyos Tanya úttörő munkát végez az édesburgonya-termesztés meghonosításában, elsősorban szaporítóanyag-előállítással és fajtanemesítéssel foglalkozik, de szántóföldi termelést, illetve batáta-felvásárlást is folytat.
Váraljai László jelezte: a Bivalyos Tanya fontosnak tartja a termelőkkel való szakmai együttműködést, ezért folyamatosan segíti a gazdákat ismeretátadással. Számos helyi rendezvényt követően immár harmadik alkalommal rendezték meg országos érdeklődés mellett a batáta szakmai napot. Az eseményen a termesztés gyakorlati megoldásairól és szakmai újdonságairól esett szó, így például a hozamnöveléshez kapcsolódóan a talajnedvesség-mérésről, a tápanyag-utánpótlás kérdéseiről, a talajtakarás jelentőségéről, a gumók növényvédelméről, a batáta felhasználási lehetőségeiről, az értékesítési lehetőségekről és a kapcsolódó gépi technológiáról. Emellett a termelők a saját gazdaságukban folyó munkát is bemutathatták sikereikkel és hibáikkal együtt.
– Helyi rendezvényeket, előadásokat 2010 óta rendszeresen tartunk, mindig nagy érdeklődés mellett – fogalmazott Váraljai László. – Eleinte a célunk az volt, hogy megismertessük a gazdákkal az édesburgonyát és felébresszük bennük a kísérletező kedvet. Ez olyan eredményesen sikerült, hogy évente 1500-2000 termelőnek kell szaporítóanyagot biztosítanunk az édesburgonya-ültetvényéhez. Ma már az előadásaink szakmai jellegűek, és a batátatermesztés gyakorlatban is alkalmazható fogásairól, a hozamnövelés módszereiről szólnak. Ez a rendezvény nagyon fontos az édesburgonya-termesztés, mint induló ágazat számára. Most van lehetőségünk egy stabil és együttműködésre képes termelői kör kialakítására, akik a következő évtizedekben a piacok ellátása mellett vigyáznak az édesburgonya minőségére, vegyszermentességére. A közösen kialakított jó gyakorlattal, jó hozamokkal és jó együttműködéssel felvehetjük a versenyt az import édesburgonyával szemben.
– Kellően gyorsnak tartja hazánkban a batáta terjedését termelői, illetve fogyasztói oldalról?
– Harmincöt éve foglalkozunk batátával, mindvégig óvatosan, kis lépésekkel haladtunk és hosszú távra terveztünk – válaszolta kérdésünkre a szakember. – Arra törekszünk, hogy ebben az új és izgalmas ágazatban egyensúly legyen a kereslet és a kínálat, valamint a termelési költségek és a felvásárlási árak között. A fogyasztói oldal növekedése töretlennek tűnik, és jó kilátások vannak a következő évekre is. Bebizonyosodott, hogy a batáta nem divathullámként van jelen a magyar konyhákban, hanem közelítünk – ahogy a világ legnagyobb részén – a népélelmezési jelentőségű, széleskörű elterjedtséghez. Jelenleg a termelői oldal nem tudja követni a fogyasztói igények növekedését, annak ellenére, hogy évről évre nő a hazai termőterület és javulnak a termésátlagok.
Összességében kielégítőnek, sőt nagyon impozánsnak látjuk a batáta piacának és termelésének növekedését. Meglátásunk szerint és az üzletláncok előrejelzései alapján a batáta fogyasztása tartós növekedési pályán van. Bízhatnak a termelők abban, hogy az előadásunkon megszerzett ismereteket egyre nagyobb területeken és egyre nagyobb termésmennyiségben tudják kamatoztatni. Termelőként fel kell készülni arra is, hogy a hazai piac mellett megjelenhetünk az európai zöldségpiacon, hiszen egész Európa összességében batátaimportőr. S itthon is még mindig a hazai termés többszöröse az import batáta mennyisége, bőven van tehát termelési potenciál.
– Mik a tapasztalatai, milyen gyermekbetegségekkel, vagy szemléletbeli problémákkal küzdenek a nagyobb felületen termelő gazdák?
– A magyar gazdák nagyon jól érzékkel láttak neki a batáta termesztéséhez, ma már sok eredményes édesburgonya-termelő van. Jól jött a meglévő krumplis technológia, vagy akár a szamócatermesztők alapos ismerete a bakhátakról és az öntözésről. Újdonságot jelentett mindenki számára az édesburgonya ültetésének a módja, ugyanis azt nem vetni és nem palántázni kell, hanem dugványozással szaporítjuk. Sajnos, jelentős károkat okoztak a rossz minőségű, beteg szaporítóanyagot forgalmazó zugszaporítók. Jelenleg a vízgazdálkodás elsajátítása jelenti a gazdáknak a legnagyobb feladatot, de aki azt jól csinálja, eséllyel számíthat hektáronként 40 tonna termésre. A batáta egyébként az ültetéskor és az azt követő első 5 napban igényli a legtöbb vizet, amikor elindulnak a dugványok gyökerei. A precíz vízgazdálkodás az édesburgonyánál kiemelten fontos, ezért gazdaságosan csak ott termeszthető, ahol az öntözés megoldott. Fontos előnye a batátának, hogy összességében nincs nagy vízigénye, jóval kevesebbet kell öntözni, mint a burgonyát. Tápanyag tekintetében pedig a batáta kifejezetten spórolós növény, nem igényel sokat a megdrágult inputanyagból. Arra viszont figyelnünk kell, hogy elegendőkáliumot juttassunk ki.
– Növényvédelmi szempontból sincsenek nagy igényei az édesburgonyának…
– A talajlakó kártevők ellen kell védekeznünk, a pajor, drótféreg, lótücsök és a hörcsög, pocok kártevők okozzák a legnagyobb problémát. A kémiai növényvédő szerek nem engedélyezettek az édesburgonya termesztése során, azonban a mikrobiológiai készítményeket használhatjuk. Az édesburgonya olyan kevés kártevővel rendelkezik, hogy könnyen termeszthető vegyszermentesen is.
– Megoldott ma már a teljes technológiai sor gépesítése? Sokáig gondot okozott például a betakarítás motorizálása.
– Azt szeretnénk, hogy az édesburgonya sikeres és eredményes szántóföldi zöldségkultúra legyen, amihez valóban elengedhetetlen a megfelelő fokú gépesítés. Ez esetünkben nagyobb probléma nélkül megoldható, ugyanis a teljes folyamat gépesíthető: használható ültetőgép, sorközművelő, vagy talajtakarás, a betakarításhoz pedig megfelelő az újburgonyához használható felszedő gép.
– Hogyan bővíthető a felhasználás köre?
– Az étkezési friss áru felhasználása folyamatosan növekszik, köszönhetően annak, hogy az édesburgonya nagyon jól illeszkedik az egészséges táplálkozásba. Nekünk, termelőknek a másod- és harmadosztályú termés piacát is meg kell találni. Ehhez jellemzően együttműködés szükséges a gazdák részéről, mert az ipar nagyobb mennyiségeket kér, mint amennyi egy-egy gazdánál rendelkezésre áll. Amikor mi szállítunk be a feldolgozóipar számára, akkor akár 15-20 termelőtől is felvásároljuk a gyengébb minőségű batátát – hallottuk Váraljai Lászlótól.
Forrás: Agroinform
Fotó: Bivalyos Tanya