A magyarországi rizstermesztés egyik fontos helyszíne a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése és a fajták fenntartása. A Rizs Szövetség itt rendezte meg nyilvános bemutatóját, az első rizsnapot. A látogatók a programokon bejárhatták a rizs útját, az árasztott parcelláktól kezdve egészen a különleges hazai rizsből készült finomságokig. A látványos vízi világban a MATE munkatársai kalauzolták a látogatókat.
2022. október 7.
A vendégek nem csak a magyar fajtákról tudhattak meg számos érdekességet, de gondolatban számos egzotikus országba is ellátogathattak a génbanki gyűjtemény megismerése közben. A Békés megyei Szarvas település határában található telepen azt is kipróbálhatták, milyen érzés mezítláb járni a rizsek közt – írta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleménye.
Magyar rizstermékek, ételek és fogyasztás
A Rizs Szövetség tagjai legújabb termékeiket is bemutatták, így rizsből készült ízletes tallérok, a csokoládéba mártott puffasztott rizsszeletek mellett egzotikus indián rizs is került a tányérokba, és meg lehetett kóstolni a rizsből készült gyümölcsös italokat is.
A látogatók azt is megtudhatták, hogy a rizsföldek az idei aszályos körülmények között igazi menedéket jelentettek sok-sok védett vízimadárnak és kétéltű állatnak. Megismerhették a nemesítői tevékenység alapjait és azt, hogy milyen sok idő és kitartás kell egy-egy új fajta elismeréséig.
A tudománynépszerűsítő előadásokon további érdekességet lehetett megtudni a hazai és nemzetközi rizs és indián rizs termesztésről és felhasználásról. Kiderült, hogy miért érdemes barna vagy fehér rizst enni, hogyan lehet jó rizst főzni, mik a nehézségei a termesztésnek, hogyan kerülhető el, hogy nehézfémek kerüljenek az ételeinkbe és miért az indián rizs a rizsek kaviárja. Az előadók arra is kitértek, hogy milyen a rizstermesztés helyzete a világban, különösen a MATE néhány nemzetközi partnerénél, többek között a Fülöp-szigeteken, Ghánában és Chilében
Mint elhangzott, a magyar rizsfogyasztás nem mérhető össze a világ legnagyobb rizsfogyasztó országaival, ahol évente akár 150 kilogramm feletti az egy főre eső rizs mennyisége. A rizs azonban hazánkban is fontos élelmiszer, különösen a kisgyermekek, a diétázók és az étel-érzékenyek körében. A magyar rizstermesztés jelentős része bio minősítésű területeken terem és fontos exportlehetőségeket is nyújt – írták.
A Galambosi Rizskísérleti Telep
A kutatási és nemesítési célokra kialakított kísérleti telep 15 hektáron biztosítja a lehetőséget – Magyarországon egyedülálló módon – kisparcellás és félüzemi rizstermesztési és nemesítési kísérletek elvégzésére, a fajtafenntartás ellátására. A kapcsolódó infrastruktúra (kiszolgáló épületek, hántoló- és vizsgáló laboratóriumok, tisztító, szárító, vetőmagkezelő, tároló) korszerű körülményeket teremt a szakszerű munkához. Jelenleg a következő feladatok kapcsolódnak a telep működéséhez:
· államilag elismert rizsfajták fenntartó nemesítése és vetőmagtermesztése;
· új fajták nemesítése, komplex agronómiai, genetikai és növényélettani vizsgálatok a rizs általános alkalmazkodóképességének fejlesztésére;
· a rizs agro-technológiájának fejlesztése (tápanyagreakciók, aerob rizstermesztés, organikus rizstermesztés);
· rizs fajtagyűjtemény megőrzése és vizsgálata.
Forrás: MATE, Margó
Fotó: MATE