A minőségi élelmiszer előállításában fontosak a házikertek, kiemelkedő szerepük van az élelmiszerbiztonság, az egészséges és magas minőségű élelmiszerek megtermelésében – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese pénteken, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének második alkalommal megrendezett Kertészeti Konferenciáján, a Herman Ottó Konferencia Központban.
2024. július 18.
Az agrártárca kiemelten támogatja azt az értékteremtő tevékenységet, amit a kertbarátok szövetségének mintegy 20 ezer tagja, továbbá rajtuk kívül is több százezer kerttulajdonos végez. Tevékenységük a korszerű művelésre és a régi magyar tájfajták ápolására egyaránt kiterjed, emellett hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelhez úgy, hogy közösséget alkotnak, felvállalva a tudásmegosztás feladatát is – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.
A házikertek művelésének népszerűsítése érdekében a szaktárca kidolgozta a „Kiskert program 2020-2025” felhívást, amely komplex megoldásokat ad a biodiverzitás, a génmegőrzés és az önellátás megvalósulásának támogatására. Farkas Sándor kiemelte, a kertműveléshez szükséges szaktudás és kemény munka megbecsülést és odafigyelést érdemel. A kertészet fellendítésének kulcseleme, hogy legyen helyi termesztés és adott helyen történjen az értékesítés is, rövid ellátási láncon keresztül. Ezt segítette a kormányzat azáltal, hogy a kistermelők számára közvetlen értékesítést tett lehetővé 2010-ben. Az őstermelők a helyi piacokon keresztül is el tudják látni közvetlen környezetüket finom, egészséges zöldséggel, gyümölccsel.
A 2020 októberében megjelent pályázati felhívás keretében vidéki térségekben működő önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthattak be legfeljebb 100 millió forintnyi támogatási kérelmet új vagy már meglévő, helyi termékértékesítést szolgáló piacok és vásárterek létrehozására, fejlesztésére. Farkas Sándor hozzátette, a döntések értelmében 2021 májusától a megítélt támogatás meghaladta a 12,5 milliárd forintot.
Az a célunk, hogy a magyar vidéket élhetővé tegyük, a magyar lakosság számára pedig biztosítsuk a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert, hogy hazánk biztonságos és békés hely maradjon Európa szívében – húzta alá a miniszterhelyettes.
Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.