GreenTech 2024: mesterséges intelligencia a kertészetben

GreenTech 2024: mesterséges intelligencia a kertészetben

A kertészeti ágazatban is növekszik az érdeklődés az innovációk iránt. A júniusban megrendezett GreenTech Amsterdam kertészeti háttéripari kiállításon ismét csúcstechnológiai megoldásokat láthattak az érdeklődők.


2024. július 22.

Az idén több mint tizenkétezren voltak kíváncsiak a GreenTech csarnokaiban bemutatott újdonságokra. A látogatók 119 országból érkeztek, a legtöbben Hollandiából, Németországból, Dél-Koreából, az Egyesült Királyságból és Kanadából. 45 országból pedig hivatalos küldöttség vett részt a háromnapos rendezvényen.

Ebben az évben 40 ország összesen 510 kiállítója mutatta be technikai innovációit a mesterséges intelligencia, az adatgyűjtés és adatkezelés, a munkaerőhiány megoldásának lehetőségei, a LED-technológia, valamint a víz- és energiahatékonyság témakörében.

A kiállítást a holland leköszönő mezőgazdasági miniszter, Piet Adema nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy milyen nagy szerepük van a technológiai újdonságoknak a kertészet fenntarthatóbbá tételében, valamint az élelmiszerbiztonság megteremtésében. Beszédében kitért a klímaváltozás és a háborúk kertészeti ágazatra gyakorolt következményeire, legfőképpen az élelmiszertermelést érintő hatásokra. Kiemelte a holland kertészetek és a kertészeti ágazatban dolgozó emberek fontosságát ebben a világviszonylatban nehéz helyzetben.

Innovációk

A munkaerőhiányra megoldást kínál a robotika, a munkaigényes folyamatokat átvehetik az embertől a különféle vágó-, ültető és komissiózó robotok.

Egyre nagyobb teret nyer a kertészetben is a mesterséges intelligencia alkalmazása, amely lehetővé teszi az autonóm növényter­mesztést.

Az üvegházak távvezérlésűvé válnak, a termelőnek speciális, a mesterséges intelligencia által még nem kezelhető helyzetekben kell csak a beavatkoznia a termesztésbe, átvennie az irányítást.

Az idei GreenTech kiállítás újdonságdíjára 47 pályázat érkezett a két kategóriára összesen (a már piacon lévő termékekkel az innovációs díjra, a tervezési fázisban lévő újdonságokkal az ötletpályázatra lehetett nevezni). Az innovációs díjat a holland Blue Radix B.V. által kifejlesztett Crop Controller rendszer kapta, amely ötvözi az autonóm klíma- és öntözésszabályozást, 80%-kal csökkenti a klímakomputer munkáját (magyar vonatkozásairól előző heti lapszámunkban volt szó). A pontos klíma- és öntözésszabályozás a gyártó által közölt adatok szerint 7%-os termésnövekedést, 10%-kal kevesebb víz- és műtrágya-felhasználást, valamint 15%-os energia-megtakarítást biztosít, így összességében 5%-os profitnövekedés érhető el.

Az ötletpályázat díját pedig a holland Koppert B.V. digitális asszisztense nyerte el, amely forradalmi előrelépés az integrált növényvédelem területén. A termelő személyre szabott válaszokat kap a ChatGPT módján működő rendszertől.

Tágabb kontextusban közelíti meg az adott növényvédelmi gondot, nem csupán tényeket közöl a kártevő vagy kórokozó meghatározására és az ellene való védekezés módjára vonatkozóan, hanem szélesebb ok-okozati megközelítésben világít rá a kártétel megjelenésének okára. Ezzel lehetőséget ad arra, hogy a kertész a technológiai változtatásokkal a jövőben elejét vegye a hasonló kártételeknek, illetve megbetegedéseknek.

Az európai klímarendelet 2050-re tűzte ki célul a klímasemlegességet. A holland üvegházi kertészeti szektor azonban már azt szeretné, hogy 2040-re klímasemlegesen termesszék a vágott és cserepes virágokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Azt tervezik, hogy akkor az üvegházi termesztésben az energia 33,3%-át geotermikus hőből nyerik, 25% lesz a harmadik féltől származó hő, 25%-ot hőszivattyúkkal termelnek, és a maradék 10% származik egyéb forrásokból. A projektek összetettsége, a regionális együttműködés szükségessége, a növekvő technológiai költségek és a hosszú engedélyezési eljárások miatt azonban lassú az előrehaladás a kitűzött célok felé.

A 26 szakértőből álló Horticulture Tomorrow nevű holland szervezet négy akciótervet mutatott be a rendezvénysorozatok egyikén a holland üvegházi kertészeti ágazat energetikai átállásának felgyorsítására.

A megvalósításhoz a fejlődést lehetővé tevő gyors technológiai fejlesztések mellett a kertészeti ágazati szereplők személyes szerepvállalásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Hollandiában egyre nagyobb társadalmi vita folyik az intenzív üvegházi kertészeti termesztés létjogosultságáról. Szükség van tehát a határozott, közös célkitűzésre, hogy bizonyítsák az ágazat fenntarthatóságát az energiaátállással.

Ismeretterjesztés

A kiállítás ideje alatt a városi élelmiszer- ellátásról, élelmiszerpazarlásról, gazdaképzésről, és a városok fenntartható zöldítéséről hallgathattak elő­adásokat a látogatók.

Szóltak a gyó­gyászati céllal termesztett cannabisról is. Az élelmiszertermelés mögötti vi­lágot pedig lenyűgöző fotó­történeti kiállításon mutatták be, valamint dokumentumfilmet vetítettek a globális élelmiszer-ellátási láncról, rávilágítva azokra a kihívásokra és innovációkra, amelyek meghatározzák élelmiszereink jövőjét.

A következő GreenTech Amsterdam kiállítást 2025. június 10–12-én rendezik meg ugyanezen a helyszínen, az Amsterdam RAI kiállítási központban.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Óváryné F. K., greentech.nl, floraldaily.com
Fotó: Freepik