Az ökológiai gazdálkodástól a precíziós mezőgazdaságig, az állattenyésztéstől az élelmiszeriparig – a 155 éves debreceni agrárfelsőoktatás a XXI. századi agrárium kihívásainak megfelelő szakembereket képez az ország egyik legjobb kísérleti és technikai háttérének támogatásával. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara 8 alap- és 8 mesterszakra, valamint osztatlan agrármérnök képzésre várja a leendő hallgatókat a 2024/2025-ös tanévben.
2024. február 6.
Élelmiszermérnök, kertészmérnök, lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnök, mezőgazdasági, természetvédelmi, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai, továbbá vadgazda mérnöki alapszakokra, osztatlan agrármérnöki és az országban egyedülálló precíziós mezőgazdasági mérnöki képzésre jelentkezhetnek február 15-ig a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán az agrárium iránt érdeklődő fiatalok. Az egyetem cikkét szemléztük.
A debreceni agrárkar képzési kínálatát és tananyagait – követve a nemzetközi trendeket – folyamatosan fejlesztjük. A jövő szakembereinek, az ágazatban dolgozóknak ugyanis ismerniük kell a klímaváltozás vagy éppen a pandémiák mezőgazdaságra gyakorolt hatásait. A világ dinamikus változása megköveteli, hogy az oktatási rendszerünk lekövesse ezeket a folyamatokat – mondta a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja.
Stündl László elmondta, hogy a MÉK kiváló erőforrásokkal rendelkezik, kitűnő oktatói állománnyal, a legmodernebb infrastrukturális feltételekkel nyújt európai színvonalú képzést. A debreceni agrárkar a nemzetközi felsőoktatási rangsorokon agrártudományi területen a legjobb hazai intézmények között szerepel.
Képesek vagyunk olyan agrármérnököket képezni, akik a hazai precíziós mezőgazdaság, erőforrás-hatékony és környezetkímélő agrárium, alapanyag-előállítás és -feldolgozás révén európai színvonalú, magas hozzáadott értéket képviselő terméket tudnak előállítani.
Hallgatóink egyetemünkön a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodnak a Big Data és a robotika által támogatott mezőgazdasággal kapcsolatban is – hangsúlyozta Stündl László.
A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a meglévő szakok mellett élelmiszer-higiéniai mérnök és állategészségügyi mérnök képzések elindításán dolgoznak, emellett kiemelt figyelmet kap az ökológiai gazdálkodás támogatása is – fogalmazott.
Ennek, az Európában és hazánkban is növekvő jelentőségű gazdálkodási formának az ismerete beépül a képzési rendszerünkbe, az oktatási portfóliónk evolúciójának eredményeként pedig egy szakmérnöki képzés beindítását is tervezzük. A kar aktív kapcsolatot ápol az ökológiai gazdálkodás területén több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Hajdúnánás-Kendereskerttel. Hallgatóink itt a hetesi gyakorlatok keretében széleskörű szakmai gyakorlatot szerezhetnek ezen a speciális területen – mondta Stündl László.
Az együttműködésekre is hangsúlyt helyeznek
A kar oktatási és kutatási tevékenységét meghatározza a gyakorlatorientáltság és a tehetséggondozás. Duális képzési formában a hallgatók csaknem 40 mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásnál, együttműködő partnernél tölthetik tanulmányi idejük mintegy felét, korszerű gyakorlati ismereteket elsajátítva.
A debreceni agrárkar kiemelt figyelmet fordít a tehetséges diákok támogatására, amelynek fontos eleme a nagy hagyományokkal rendelkező tudományos diákköri tevékenység, ez a jövőben is kiemelt figyelmet kap – közölték.
Forrás: Margó.hu
Fotó: Debreceni Egyetem Facebook