Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése. A termésnövelő anyag a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság szakembereinek 7 éves kutatómunkájának eredménye.
2022. augusztus 6.
Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi tanára és Kovács Csilla, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Újfehértói Kutatóintézet (ÚJKI) Gyümölcstermesztési, Fajtafenntartási és Génmegőrzési Osztályának vezetője 2015-ben kezdte meg kutatását a Tokaji borrégióban.
Ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható
A Tricho Immun egy biostimulátor, amely ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható. Kutatásaink során egészséges növényekből két gombatörzset izoláltunk, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel. A szövetekben pedig jótékony hatást fejtenek ki. A piacon egyedülálló a termék, az európai piacokon jelenleg nincs forgalomban hasonló növénykondicionáló készítmény. A termék hatékonyságával kapcsolatban 5 éve folynak a szabadföldi kísérletek, ezek bizonyítják az eredményességét. A mintákban kimutathatók a biostimulátor pozitív hatásai – fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak Karaffa Erzsébet, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára.
Lombnövekedés, terméshozam, cukortartalom: plusz 5-15 százalék
A 7 éve megkezdett kutatások során a kórokozók izolálásakor azonosítottuk azt a két Trichodermát, amelyek a Tricho Immun meghatározó elemei. A szántóföldi növényeknél, valamint a gyümölcsösösökben végzett vizsgálataink azt mutatják, hogy a kondicionáló hatására egyebek mellett a lombnövekedés, a terméshozam, valamint a cukortartalom emelkedése elérheti az 5-15 százalékot is. A termék védelmet biztosít a biotikus és az abiotikus stresszfaktorokkal szemben egyaránt. Fokozza a növény immunitását úgynevezett növényi probiotikumként a kórokozó gombafajokkal szemben. Továbbá hatóanyagai révén megakadályozza az esetleges sérüléseken történő bejutásukat, sebzáró képességének köszönhetően a felületek felülfertőződését – emelte ki Kovács Csilla.
A Proof of Concept Program támogatásával
Az egyetem harmadik missziós tevékenységének fontos célja, hogy a kutatási eredmények ne csak tudományos publikációk, hanem konkrét termékek és szolgáltatások formájában is megjelenjenek. Ezáltal a társadalom szélesebb körében is hasznosuljanak. Ezt a folyamatot támogatja az UD-IMPACT program, amely a Debreceni Egyetem Innovációs Alap (DEINA) finanszírozásával valósul meg. A Tricho Immun az első olyan piaci termék, amely az UD-IMPACT keretében meghirdetett Proof of Concept Program támogatásával jutott el a technológiatranszfer fázisába. A szabadalmi bejelentés 2018-as benyújtását követően megindult a partnerkeresés, amelyben a kutatóknak is jelentős szerepük volt. Számos egyeztetés lefolytatását követően a Danuba Kft.-vel írtuk alá a licencmegállapodást, ennek értelmében a hazai cég vezetheti piacra a terméket – tájékoztatott Bene Tamás, az egyetemi Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vezetője.
A termék egyelőre csak Magyarországon kapható, azonban a licenciamegállapodás értelmében a hasznosító partner jogosult más országokban is megkezdeni a forgalmazást.
Európában, sőt világszerte is egyedülálló
A Danuba célja, hogy környezetbarát és biokészítményeket, tápanyagokat biztosítson a gazdáknak. Termékeink jelentős részét külföldről importáljuk, ezért is volt nagy öröm számunkra, hogy itthon ilyen minőségű Trichodermát találtunk. Ezeknek a gombáknak a jótékony hatása közismert, azonban a Karaffa Erzsébet és Kovács Csilla által leírt fajok hatása és eredményei Európában, sőt világszerte is egyedülállóak. Célunk, hogy a sikeres itthoni debütálás után a termék külföldön is forgalomba kerüljön – jelentette ki Zajácz István, a forgalmazó Danuba Kft. ügyvezetője.
Az egynyári és évelő növények serkentését és védelmét segítő Tricho Immun már kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható. A Danuba Kft. 100 g-os kiszerelésben is elérhetővé tette a fogyasztók számára a Debreceni Egyetem kutatói által elért tudományos eredményeken alapuló terméket.
Forrás: Margo
Fotó: Unsplash