Lesz az idén akácmézünk, jó szezonról számoltak be a méhészek. A kaposvári Mészáros János negyven méhcsaládja is szorgosan dolgozik. – A méhek jól átteleltek, a tavaszi idő járás kedvezett a repcének és az akácnak egyaránt – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke.
2022. július 9.
Hozzá tette: a tavalyi nehéz esztendő után nagyon el voltak keseredve, de idén kiváló és bőséges a mennyiség, legalább két héten át hordták a méhek az akácvirágport.
– A felvásárlási ár jelenleg a repceméz esetében 1200 forint, tavaly is ennyi volt, de közben a költségeink nagy mértékben emelkedtek – mondta el Mészáros János. – A tudatos méz fogyasztók továbbra is keresik a termelői mézet, nem veszik meg a külföldről származó beazonosíthatatlant – emelte ki a kaposvári méhész. Megjegyezte: egyre több gazda figyel oda arra, hogy csak napnyugta után permetezze a területeit, így kevesebb méh pusztul el az idén a növényvédelmi szerek miatt.
Végzett az akácméz pergetésével Horváth Zoltán kaposfüredi méhész. – Jó közepes a termésünk akácmézből– mondta.
– Mindössze egykét viharos nap volt tavasszal, de megfelelő volt a hőmérséklet és a páratartalom, ami optimális volt az akác fejlődéséhez. – Három éve nem volt akácmézem, most végre tudtam újra pergetni. A mézfajták között ez az egyik legnépszerűbb – jegyezte meg Horváth Zoltán.
A kaposmérői Hanzel Róbert is túl van már az akácméz pergetésén. – Bizakodó vagyok, már most látszik, hogy sokkal jobb lesz a termés, mint az el múlt három évben – mondta la punknak. Az Agrárminisztérium 2014ben hungarikummá minősítette a magyar akácfát és az akácmézet. Ez a mézfajta évek óta a legnépszerűbb a vásárlók körében. Somogyban a méz fele akácból készül, és a hazai piacok mellett igen nép szerű Németországban, Hollandiában és Olaszországban is.
Somogy megye méhészei mára végeztek az akác és a hárs pergetésével, utána pedig a napraforgó következik.
Forrás: Somogyi Hírlap
Fotó: Sokszínű vidék