Az EU sertéshústermelése 2025-ben is stabil marad

Az EU sertéshústermelése 2025-ben is stabil marad

Az EU sertéshústermelése 2024-ben várhatóan enyhén, 0,5%-kal, 2025-ben pedig 0,2%-kal csökken. Az afrikai sertéspestis kitörése továbbra is kockázatot jelent a termelésre nézve.


2024. október 30.

2025-ben az egy főre jutó uniós fogyasztás várhatóan 30,9 kg-on stabilizálódik, miközben a kevésbé versenyképes uniós sertéshúsárak miatt a világpiacra irányuló export komoly kihívást jelent.

Ezek az Európai Bizottság következtetései az agrárpiacok legújabb rövid távú kilátásairól. „A korábbi évek súlyos sokkjait és nagyfokú volatilitását követően az EU agrárpiacai a stabilizálódás pozitív jeleit mutatják, mivel az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkentek az inputköltségek, és az élelmiszer-infláció mérsékelt szintre tért vissza.

Az általános makrogazdasági és élelmiszerár-környezet a legtöbb ágazatban az agrár-élelmiszeripari termékek iránti kereslet lehetséges javulására utal. Mindazonáltal a kilátások továbbra is nagyfokú bizonytalanságtól függenek, ami az időjárási eseményekhez, a geopolitikai konfliktusokhoz, valamint az állat- és növénybetegségekhez kapcsolódik” ‒ írja az Európai Bizottság.

Legnagyobb növekedés Lengyelországban lesz

A brüsszeli szakértők arra számítanak, hogy az EU 27 országában 20,77 millió tonna sertéshúst fognak előállítani az idén, ami fél százalékkal kevesebb lenne az előző évinél.

Az EU sertéshústermelése 2024 első félévében 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb növekedést Lengyelországban 77 ezer tonnával (+9%), Magyarországon 18 ezer tonnával (+8,3%) és Németországban 18 ezer tonnával (+0,9%) regisztrálták.

A termelés a vezető európai sertéshústermelő Spanyolországban 5 000 tonnával (0,2%) csökkent. Ugyanebben az időszakban Dániában kevesebb állatot vágtak le, de az átlagos hasított testtömeg nőtt (+17 000 t, +2,5% az előző évhez képest).

Stabil fogyasztás

A fogyasztás 2024-ben eddig stabil volt, a nyári hónapokban szokásos növekedés nélkül. Az EU-ban az egy főre jutó fogyasztás az év végére várhatóan tovább csökken, 30,9 kg-ra (-0,4% az előző évhez képest). 2025-ben az EU egy főre jutó fogyasztása várhatóan 30,9 kg-on stabilizálódik.

Sertéshúsexport

A sertéshúsexport 2024-ben elérheti a 2,93 millió tonnát, ami 2,5%-kal kevesebb, mint 2023-ban, és a következő évben további szerény, 2,0%-os csökkenés várható 2,87 millió tonnára.

Az EB arra figyelmeztet, hogy a sertéshús árai miatt a világpiacra irányuló export komoly kihívást jelent. 2024 első félévében az EU exportja 6%-os csökkenést regisztrált az előző évhez képest, elsősorban Kínába (-27%). Emellett az Egyesült Királyságba irányuló export is csökkent (3%-kal az előző évhez képest).

A Brazília és az USA által támasztott erős árverseny kihívást jelentett az EU egyes nagy értékű piacokra, például Japánba vagy Ausztráliába irányuló exportja számára, bár Dél-Koreában és az alacsonyabb értékű piacokon, például a Fülöp-szigeteken és Vietnamban nyereséget lehetett elérni.

Ha az EU és a nemzetközi versenytársak közötti árkülönbség tovább csökken, az fellendítheti az uniós exportot a nemzetközi piacon. Mivel Kína kiegyenlítő vámokat vethet ki, a sertéshúsexport 2025-ben tovább csökkenhet.

Sertéshúsimport

Az EU teljes sertéshúsimportja 53 711 tonna volt 2024. január-júniusban (+1% az előző évhez képest). Az Egyesült Királyságból származó behozatal az EU teljes sertéshúsimportjának mintegy kétharmadát teszi ki, és ugyanebben az időszakban 2,2%-kal csökkent.

Ugyanakkor a Chile és az EU közötti új szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a Chiléből származó behozatal 8 600 tonnával (+173%) nőtt.

Mivel azonban 2025-ben várhatóan csökken az Egyesült Királyság sertéshús iránti kereslete, az EU-behozatal 2025-ben 2%-kal csökkenhet.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Halmos B. Ágnes, Európai Bizottság
Fotó: Unsplash