Az EU élelmiszerlánc-megfigyelőközpontja megkezdi működését

Az EU élelmiszerlánc-megfigyelőközpontja megkezdi működését

Az EU mezőgazdasági-élelmiszeripari lánc megfigyelőközpontja (AFCO) július 17-én, szerdán tartotta első ülését. Célja, hogy jobban megértse az ellátási lánc működését, és növelje az árak, a költségstruktúra, a haszonkulcsok és a hozzáadott érték eloszlásának átláthatóságát, miközben tiszteletben tartja a titoktartási és versenyszabályokat.


2024. július 23.

A megfigyelőközpont elindítását először 2024 márciusában jelentették be, mint az élelmiszerláncban a gazdák helyzetének megerősítésére és a szereplők közötti bizalom növelésére irányuló intézkedések egyikét.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos nyitotta meg a megfigyelőközpont alakuló ülését, emlékeztetve a csoport céljaira és a jövőbeni munkára. Az információcsere, az élelmiszerlánc helyzetének értékelése és középtávon a költségstruktúra és a haszonkulcsok eloszlásának értékelési és nyomonkövetési módszereinek kidolgozása a megfigyelőközpont fő feladatai közé tartozik. Az első ülésen bemutatták az árakra, költségekre és hozzáadott értékre vonatkozó adatok elsődleges térképét, és a tagok megvitatták az EU és saját országuk mezőgazdasági-élelmiszeripari ellátási láncának helyzetét.

A megfigyelőközpont tagjai a 27 uniós ország nemzeti hatóságainak képviselői, valamint az agrár-élelmiszeripari ellátási láncban működő 48 érdekképviseleti szervezet képviselői, beleértve a gazdákat, beszállítókat, az élelmiszeripart, kereskedőket, szállítást, logisztikát, kiskereskedelmet és fogyasztókat. Az Európai Parlament, a Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság megfigyelői státuszban vesz részt. Az AFCO tagjainak és megfigyelőinek listája elérhető a Bizottsági szakértői csoportok nyilvántartásában.

A második plenáris ülésre az év őszén kerül sor.

A gazdák helyzetének erősítése az élelmiszerláncban a Közös Agrárpolitika egyik kulcsfontosságú célja. Az EU szintjén már számos intézkedés van érvényben a tisztesség biztosítása és a gazdák tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni védelme érdekében. Ilyen például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv, amely megvédi a gazdákat és kisebb beszállítókat az élelmiszerláncban előforduló 16 tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattól, valamint a Közös Piaci Szabályozás (CMO) rendeletének rendelkezései, amelyek támogatják a gazdák együttműködését és lehetővé teszik bizonyos kivételeket a versenyszabályok alól.

Az elmúlt években a növekvő inputköltségek és a magas infláció tovább destabilizálták a hozzáadott érték eloszlását az ellátási lánc mentén, és jelentősen növelték az EU gazdáinak működési bizonytalanságát. Az élelmiszerlánc szereplői közötti bizalom és együttműködés mértékét meg kell erősíteni. 2024 márciusában a Bizottság számos rövid- és középtávú intézkedést jelentett be ennek a célnak az elérésére.  megfigyelőközpont létrehozása az egyik azonnali intézkedés volt. Azáltal, hogy összegyűjti az összes szektor képviselőit és a tagállamok képviselőit, célja a bizalom építése és az ellátási lánc helyzetének közös diagnosztikája.

Wojciechowski biztos így nyilatkozott: „Az elmúlt hónapokban a gazdák számos aggályt fogalmaztak meg az általuk tapasztalt kihívásokkal kapcsolatban. Az egyik fő probléma, hogy a gazdák elégedetlenek az élelmiszerlánc működésével, mivel úgy érzik, hogy munkájuk nincs kellőképpen megjutalmazva. Pontosan ezt a bizalomhiányt és elégedetlenséget kívánja kezelni a Bizottság az EU mezőgazdasági-élelmiszeripari lánc megfigyelőközpontjának létrehozásával. Ezzel az új megfigyelőközponttal az ellátási lánc minden szereplőjét egy asztalhoz ültetjük, a Bizottság és a hatóságok mellett. Célunk a megbízható információcsere, a költségek és haszonkulcsok átláthatóságának növelése, valamint a szakértelem megosztása, az olyan kereskedelmi gyakorlatok és szerződéses megállapodások azonosítása, amelyek pozitív vagy negatív hatással lehetnek a lánc működésére. Végső soron a megfigyelőközpont célja az ellátási láncban a bizalom megerősítése, és ezáltal hozzájárulni az átfogó célunkhoz: hogy minden szereplő – a termelőtől a fogyasztóig – méltányos jutalomban részesüljön a munkájáért.”

 

Forrás: agrotrend.hu / Európai Bizottság
Fotó: agroinform.hu