Az aszúsodás időszaka következik Tokaj-Hegyalján

Az aszúsodás időszaka következik Tokaj-Hegyalján

Az ültetvények tulajdonosai és a borászok idén gyorsan és hatékonyan dolgoztak, hogy a furmint és a hárslevelű szőlők optimális állapotban kerüljenek a pincékbe. Azonban a szüret még korántsem fejeződött be.


2024. október 11.

Tokaj-Hegyalján korán befejeződött a száraz borok betakarítása, ígéretes az idei termés – tudta meg a boon.hu Dr. Molnár Pétertől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől. Azt is megtudtuk, hogy idén jóval korábban kezdődött a szüret a kedvező időjárás miatt. Bár Tokaj-Hegyalja a hagyományos borkészítési technikáiról ismert, a borászok nyitottak az innovációra. Az elmúlt évtizedekben számos fiatal borász vette át a stafétát, akik modern szemlélettel és új technológiákkal gazdagítják a borvidék kínálatát. Ennek köszönhetően Tokaj-Hegyalja borai nemcsak megőrzik hagyományos értékeiket, hanem folyamatosan megújulnak, és megfelelnek a 21. századi borfogyasztók igényeinek is.

Jó szezont zár a szüret

Tokaj-Hegyalján az idei év különleges borászati szezont hozott, hiszen a száraz borok alapanyagai már minden pincészetben megerjedtek, a betakarításuk pedig idő előtt lezárult. Az ültetvények tulajdonosai és a borászok idén gyorsan és hatékonyan dolgoztak, hogy a furmint és a hárslevelű szőlők optimális állapotban kerüljenek a pincékbe. Dr. Molnár Péter azt is elmondta az idei helyzetről, hogy a termés különösen ígéretes.

Az idei szüret kiváló minőségű szőlőt hozott, a borok jó egyensúlyúak, és nagy reményeket fűzünk az elkészült tételekhez

– mondta. Rámutatott: miközben a száraz borok alapanyagának szürete már befejeződött, a borvidéken nem ért véget a munka. Számos ültetvény még vár az édes borok szempontjából kulcsfontosságú aszúsodási folyamatra. Arról is beszélt, hogy ezek a területek akár másfél hónapig is aszúsodásra várnak, amíg a gazdák meg tudják kezdeni az aszúszemek szüretét.

Kulcsfontosságú

Az időjárás kulcsszerepet játszik abban, hogy a szőlőszemek megfelelően aszúsodjanak. A türelem ebben az időszakban elengedhetetlen, hogy a legmagasabb minőségű aszút készíthessük el – tette hozzá. A száraz borok térnyerése Tokaj-Hegyalján egyre jelentősebbé válik, de az édes borok, különösen az aszú, továbbra is a borvidék nemzetközi hírnevét erősítik. Az idei év szüretének első eredményei biztatóak, és a borászok remélik, hogy mind a száraz, mind az édes borok esetében kiemelkedő évjáratot hoz 2024.

A világ első zárt borvidéke

Tokaj-Hegyalja, Magyarország egyik legősibb és legismertebb borvidéke, nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is ikonikus helyet foglal el a borkultúrában. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított táj egyedülálló adottságokkal és évszázadokra visszanyúló borászati hagyományokkal büszkélkedhet. A régió különleges mikroklímája, vulkanikus talaja és a hagyományosan termesztett szőlőfajták mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Tokaji borokat a világ egyik legnagyobb becsben tartott nedűi között említsék. Tokaj-Hegyalja történelme különleges helyet biztosít a régiónak a borkészítés világában. 1737-ben ez a terület lett a világ első zárt borvidéke, mely jogi védelmet biztosított a Tokaji borok eredetmegjelölésének. Ez a státusz garantálta a minőséget és megőrizte a térség hagyományos borkészítési technikáit, melyek a mai napig fennmaradtak. A borvidék legnagyobb értékei közé tartoznak a furmint és hárslevelű szőlőfajták, amelyek a híres Tokaji borok alapját képezik.

 

Forrás: BOON
Fotó: Szaniszló Bálint