Az állattenyésztés szerepe az élelmiszerek megfizethetőségében

Az állattenyésztés szerepe az élelmiszerek megfizethetőségében

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az állattenyésztésnek az élelmezésbiztonságban és az élelmiszerek megfizethetőségében betöltött jelentőségére hívja fel a figyelmet.


2024. november 2.

Miért fontos a hús megfizethetőségének a világ fogyasztói számára történő fenntartása és az állattenyésztők beruházási kapacitásának megőrzése?

Az állattenyésztés gazdaságilag, társadalmilag és kulturálisan is kulcsfontosságú a globális élelmiszer-rendszer szempontjából. Az állattenyésztés a magántőke legelterjedtebb formája világszerte, különösen Afrikában és Dél-Ázsiában, ahol pénzügyi eszközként szolgál, továbbá biztonsági tartalékot és fedezetet nyújt. A hús, mint tápanyagban gazdag élelmiszer előállítása a globális mezőgazdasági GDP 40%-át adja. Az állattenyésztés a fenntartható jövő szempontjából alapvető fontosságú, mivel az hozzájárul a gazdasági és a társadalmi jóléthez.

A fogyasztók egészsége és az élelmezésbiztonság szempontjából a hús nagy mennyiségű, biológiailag jól hozzáférhető fehérjéket és más tápanyagokat biztosít, de globális rendelkezésre állása és elegendősége vitatott kérdés. A fehérjeellátottsági szint a különböző feltételezések alapján igen széles skálán mozog, a becslések a fehérjehiánytól a globális szükségletek 80%-os kielégíthetőségéig terjed. A fehérjeigény azonban 2050-re a feltételezésektől függően 20-150%-kal nőhet.

2017-ben a világ népességének 37%-a − ami körülbelül 3 milliárd embert jelent − nem engedhette meg magának az egészséges napi étkezést, főként az alacsony jövedelmű országokban. A COVID-19 világjárvány, az ukrán válság és az infláció valószínűleg tovább rontott ezen a helyzeten. A fehérjében gazdag élelmiszerek drágák, különösen az alacsony jövedelmű országokban, ahol a jó minőségű tápanyagok, nem pedig az energiadús élelmiszerek emelik az árakat. A hüvelyesek és a diófélék megfizethető fehérjeforrások, azonban előállításuk magas költségekkel jár és tárolásuk nehézségekbe ütközik. Ezen túlmenően ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségben más, kiemelt fontosságú tápanyagokat, amelyek az állati eredetű élelmiszerekben azonban könnyen hozzáférhető formában megtalálhatóak.

Elmondható továbbá, hogy az állattenyésztés jól alkalmazkodik a változatos ökoszisztémákhoz, ellentétben az agronómiai szempontból igényes növényekkel, így az élelmezésbiztonság szempontjából ez az ágazat egy működőképes lehetőséget jelent. Mivel azonban a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt, valószínűleg tovább fog nőni a tápláló élelmiszerek megfizethetősége között jelenleg is fennálló különbség, elsősorban az alacsony jövedelmű területek rovására.

Az állattenyésztési ágazat termelésének növelése tehát alapvető fontosságú, különösen az alacsony jövedelmű országokban, ahol az adósság mértéke, a gyenge intézményi rendszer és a fejletlen piacok akadályozzák a beruházásokat. Növelni kell az állattenyésztési ágazatban a beruházások mértékét, mivel az fokozhatja az élelmezésbiztonságot és a környezeti fenntarthatóságot, különösen a kistermelők esetében. A tenyésztés, a takarmányozás és a precíziós gazdálkodás terén technológiai fejlesztésekre van szükség az állatállományok teljesítményének javításához, ami befektetési lehetőségeket teremt.

Javasoljuk, hogy olvassák el a témában az Animal Frontiers lapban megjelent, Peer Ederer, Isabelle Baltenweck, James N Blignaut, Celso Moretti, Shirley Tarawali szerzőktől származó, angol nyelvű, „Affordability of meat for global consumers and the need to sustain investment capacity for livestock farmers” című dokumentációt.

 

Forrás: ELV – The role of livestock in food affordability, NAK/Borovka Zsuzsa
Fotó: ELV – The role of livestock in food affordability