A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében. A felkészülés már megkezdődött, a szervezők a program minél színvonalasabb megvalósítását tervezik. Mit képvisel ez a növénykultúra Magyarországon? Több fontos adattal fejezte ki a Sorghum ID, miért is fontos a ciroknövény hazánkban.


2024. július 27.

Összesen 50 000 hektár a cirok termőterülete Magyarországon 2023/24-ben, beleértve a 38 000 hektárnyi szemes cirok és 11 000 hektárnyi takarmánycirok termőterületét. Bár a cirok jelenleg Magyarország szántóterületének mindössze 1 százalékát foglalja el, olyan diverzifikációs lehetőséget kínál, amely a piacok fejlődésével a jövőben még vonzóbbá válhat. A Sorghum ID anyagát szemléztük.

Ez a cirok vetésterületének százalékos növekedése Magyarországon 2018/19-től kezdve. A 2018/19-es évben a cirok termőterülete 13 800 hektár volt. Ez jelentős növekedés mindössze öt év alatt, amely a vetésforgóban lévő más gabonafélékkel való versengéstől függően azonban változhat.

4,2 t/ha

Ez az elmúlt öt év átlaghozama. Az éghajlati viszonyok, különösen a szárazság és a napsütéses órák száma és azok intenzitása jelentős eltéréseket eredményeznek. Öntözéses körülmények között a terméshozam néha elérte a 10,5 t/ha-os csúcsot.

Több, mint 90 százalék

A magyar cirok piacának nagy részét az állati takarmányozás teszi ki. Ez továbbra is a növény fejlődésének mozgatórugója. Míg a szemes cirkot elsősorban a csirke- és kacsatenyésztésben használják, addig a nedves cirkot inkább sertéstakarmányozásra, a takarmánycirkot pedig a szarvasmarhák takarmányozására hasznosítják. Van azonban néhány felhasználási módja az emberi táplálkozásban is. Liszt, whisky, sör és tészta is készül belőle.

 

Forrás: Margó.hu
Fotó: Sajtófotó, Bábolnai Gazdanapok 2023